stock-footage-flag-of-azerbaijan-waving-in-the-wind-very-highly-detailed-fabric-texture-seamless-loopEuroparådet – Europas ældste og største fællesskab til beskyttelsen af menneskerettigheder, retsstat og demokrati – fik den 14. maj nyt formandskab i ministerkomitéen: Aserbajdsjan. Landet blev medlem af Europarådet i 2001, og har lige siden medlemskabet haft alvorlige problemer med overholdelsen af de helt basale menneskerettigheder. Interesseorganisationer, herunder bl.a. Amnesty, har gang på gang kritiseret den fortsatte situation i landet, hvor journalister og bloggere fængsles for et godt ord – om man så må sige!

Europarådets øverste kontrolorgan, Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, har fundet menneskerettighedskrænkelser i 136 sager mod landet, og Europarådets fuldbyrdelsesafdeling ses i skrivende stund at overvåge efterlevelsen af 91 af disse sager. Det vil sige (meget groft sagt), at landet i de sager, som menneskerettighedsdomstolen indtil nu har nået at pådømme, fortsat mangler at efterkomme ca. 2/3 af afgørelserne.

Formandskabet i Europarådet skifter automatisk hver sjette måned, og det er første gang, at Aserbajdsjan skal sidde for bordenden i Ministerkomitéen. Europarådets generalsekretær, Thorbjørn Jagland, besøger i dag Aserbajdsjan – en uge efter formandskabets overdragelse – som følge et nylige menneskerettighedskrænkelser i landet (læs pressemeddelelse).

Udfærdiget af Tobias Jensen